Sa sigurnošću uz vas.
General Safety Regulation (Uredba o općoj sigurnosti)

Sa sigurnošću uz vas.

Sigurnosni sustavi pomoći Mercedes‑Benz Trucks.

Sigurnost je na prvom mjestu, osobito na cestama. Od 7. srpnja 2024. u cijeloj Europskoj uniji primjenjuju se novi standardi za sigurnosne sustave pomoći na temelju ažurirane Uredbe o općoj sigurnosti (General Safety Regulation, GSR, Uredba 2019/2144 (EU)) kako bi se povećala opća sigurnost u cestovnom prometu.
Zacrtani cilj tvrtke Mercedes‑Benz Trucks jest pružiti vozačima najbolju moguću podršku i rasteretiti ih tijekom vožnje.

Novi i poboljšani sigurnosni sustavi pomoći ne samo da zadovoljavaju standarde koji će vrijediti od 2024., nego ih djelomično i nadmašuju.

Time označavaju još jednu prekretnicu na putu prema vožnji bez nesreća.

Sve heroine i svi heroji na cesti povremeno mogu zatrebati podršku. Za to su na raspolaganju sigurnosni sustavi pomoći tvrtke Mercedes‑Benz Trucks. Svaki je opremljen jedinstvenim sposobnostima pružanja podrške u teškim situacijama.

Doživite njihove značajke u akciji i uronite u svijet stripova Super Safety Sidekicks.
 

Četiri predstavljena sigurnosna sustava odgovaraju izboru budućih generacija sustava koji će biti dostupni za sve modele od stupanja na snagu ažuriranih odredbi GSR-a.

Pregled svih trenutačno dostupnih sigurnosnih sustava pomoći za svaki model možeš pronaći ovdje:

Poboljšani sustav pomoći Active Sideguard Assist druge generacije901, 1, 905 može podržati vozača pri promjeni voznog traka ili prilikom skretanja s ograničenom vidljivošću u cijelom rasponu brzine. Osim toga, dvostupanjski sustav upozorenja može upozoriti vozače na potencijalne opasnosti tako da mogu pravodobno intervenirati i ublažiti kritičnu situaciju u prometu.

Pregled prednosti.

 • Nadzor na vozačevoj i suvozačevoj strani
 • Dvostupanjski sustav upozorenja u slučaju prepoznavanja opasnosti (najprije vizualna informacija, a zatim vizualno i akustično upozorenje)
 • Prepoznavanje opasnosti i poruka upozorenja u cijelom rasponu brzine
 • Aktivno aktiviranje kočnice prilikom skretanja udesno (promet desnom stranom) odnosno ulijevo (promet lijevom stranom) u rasponu brzine do 20 km/h, u slučaju izostanka reakcije na vizualno i akustično upozorenje

Šesta generacija sustava Active Brake Assist901, 902, 903 zahvaljujući tehnologiji fuzije od 270° sa šest novih senzora raspolaže povećanom mogućnošću zapažanja okoline. Nadzor više voznih trakova omogućava bolje prepoznavanje opasnosti. Na taj je način sustav Active Brake Assist 6901, 902, 903 u stanju još brže reagirati na kritične situacije, na primjer prilikom nalijetanja na zaustavljeni ili tekući promet – čak i u zavojima tipičnim za autocestu.

Osim toga, sustav prepoznaje osobe koje stoje i koje se kreću, kao i bicikliste u voznom traku, bez obzira na to dolaze li iz poprečnog ili suprotnog smjera. Ako se prepozna opasnost od mogućeg sudara, sustav Active Brake Assist 6901, 902, 903 može u rasponu brzine do 60 km/h reagirati automatiziranim kočenjem punom snagom.

Pregled prednosti.

 • Snimanje okoline pod kutom od 270° zahvaljujući tehnologiji kamera te dodatnim senzorima kratkog dometa na prednjim svjetlima i bočno
 • Poboljšana reakcija na pješake i bicikliste do brzine od 60 km/h
 • Moguća poboljšana reakcija i izbjegavanje nesreća s vozilima u pokretu i zaustavljenim vozilima u situacijama uobičajenim za zavoje na autocestama
 • Pri većim brzinama moguće je znatno smanjenje težine nesreće
 • Trostupanjski sustav upozorenja u slučaju prepoznavanja opasnosti: prvo vizualno i akustično upozorenje, zatim djelomično kočenje te naposljetku automatizirano kočenje punom snagom
 • Visoka raspoloživost u slučaju loše vidljivosti zahvaljujući radarskoj tehnologiji

Sustav pomoći Front Guard Assist901 nadzire područje prometa ispred vozila te podržava vozača dok vozilo stoji i u situacijama pokretanja i na križanjima. Ako sustav registrira objekte koji stoje ili se kreću ispred vozila, na primjer osobe, podržava vozača u situacijama vožnje do 15 km/h dojavama opasnosti putem dvostupanjskog sustava upozorenja.

Pregled prednosti.

 • Aktivan u situacijama u vožnji do 15 km/h
 • Područje nadzora pokriva mrtvi kut ispred vozila (do oko 4 m) po cijeloj širini vozila
 • Dvostupanjski sustav upozorenja u slučaju prepoznavanja opasnosti (vizualno upozorenje, a zatim vizualno i akustično upozorenje)
 • Moguće izbjegavanje nesreće ili smanjenje težine nesreće unutar granica sustava

Savršena interakcija različitih funkcija pomoći u vožnji sustava Active Drive Assist 3901, 905, 906 ne samo da povećava komfor u vožnji, nego pridonosi i poboljšanoj sigurnosti u prometu.

Najnovija generacija sustava Active Drive Assist 3901, 905, 906 još bolje podržava vozače prilikom uzdužnog i poprečnog vođenja teretnog vozila. Novost je prije svega funkcija Emergency Steering: Ako sustav Active Sideguard Assist 2901, 1, 905 dojavi opasnost od sudara pri promjeni voznog traka, sustav Active Drive Assist 3901, 905, 906 može aktivno upravljati u suprotnom smjeru i tako vratiti vozilo u sredinu voznog traka odnosno u vlastiti vozni trak.

Osim toga, sustav aktivno reagira na izostanak aktivnosti vozača, na primjer zbog zdravstvenih problema: prepoznaje neaktivnost i što nježnije zaustavlja vozilo.

Pregled prednosti.

 • Posebno razvijen za vožnju na autocestama
 • Radi u cijelom rasponu brzine
 • Automatska regulacija razmaka s funkcijom Stop-and-go (pokretanje i zaustavljanje u situacijama zastoja)
 • Automatsko kontinuirano centriranje vozila u sredini voznog traka
 • Može spriječiti napuštanje voznog traka aktivnom intervencijom upravljača
 • U slučaju neaktivnosti vozača može umjereno usporiti vozilo do zaustavljanja
 • U slučaju opasnosti od sudara prilikom prestrojavanja može vratiti vozilo u vozni trak
Na vrh